Ligusterhäck vs kastanjeträd

Anna Jonsson

Hej,

Vi har just köpt hus med en vacker trädgård. Tomten omges av vad jag tror är en ligusterhäck. I häcken står även ett antal stora kastanjeträd. Häcken som troligen är väldigt gammal (huset byggdes -45) har tidigare tuktats hårt men har de senaste två åren fått växa fritt, och vi vill låta den växa upp ytterligare för insynsskydd. På vissa ställen är den väsentligt mkt kortare än medellängd samt även glesare. Vad beror det på? Kan man hjälpa den på de ställena på ngt sätt? I häcken där kastanjeträden står ligger det vansinnigt mycket kastanjer och löv på marken under häcken. Är det dåligt eller ok? Ska man rensa häcken på ngt sätt? Många frågor från en total (men mkt entusiastisk!;) trädgårds-nybörjare! Tack för svar!

Odla Svarar: 

Hej!

Ja, häcken ser gammal ut, den har ju fått "ben", d v s kala stammar nertill. Och vad jag kan se på bilderna så är det liguster.
Men än verkar den funka, så låt den vara så länge det ser OK ut.

Kastanjerna tar så klart en del av kraft från häcken så du behöver gödsla lite extra särskilt där kastanjerna står. Vanlig trädgårdsgödsel passar bra och det ska göras nu på våren.

Ta också bort så mycket av ogräset kirskål som du orkar, den tar också mycket kraft från häcken. Den har långa rötter så den är svår att rensa, men gör vad du kan utan att skada häckens rötter.

De torra löven multnar ju så småningom, så de gör inte så mycket skada. Men det är bra att kratta bort kastanjerna, de kan gro och växa upp till ännu fler träd i häcken!

Med vänlig hälsning
Sylvia