Ligusterhäck som verkar ha svårt att etablera sig

Jennie

Vi planterade en krukodlad Ligusterhäck hösten -14. Vi har känslan att den har svårt att etablera sig. Rådjuren var på den lite under vintern så den hade svårt att komma igång på våren efter. Gödslade och vattnade i vår mening rejält. Har klippt den ca 10-15cm under sensommaren när några skott motvilligt dragit iväg lite. Status nu är att den är i ungefär samma höjd som när vi satte den (40cm) men ser tyvärr inte lika livsbejakande ut (inte lika frodigt och djupgrönt bladverk) Vi vet inte riktigt vad vi ska göra. Klippa ner den till totalt 10-15cm? Köpa bevattningsslag då den står på ett ganska utsatt ställe? Hålla ut? Vi bor i zon 4, norrlandskusten.

Odla Svarar: 

Hej,

om du inte ser några problem på häcken såsom skadedjur eller dålig jordmån så är det bara att vänta. Liguster växer långsamt och har en lång etableringstid normalt sätt. Ni säger att ni bor i zon 4 på ett utsatt ställe. Liguster klarar bara upp till zon fyra och vill ha en varm skyddad växtplats. Vintergrön liguster klarar bara max zon tre. Det kan vara så att det är för hög zon hos er just där ni bor. Oftast rekomenderar man även vårplantering av liguster när man bor i lite högre zoner just så den ska hinna att etablera sig innan vintern.

Men nu är den i backen och den lever så vi ¨håller tummarna! Klipp den inte nu utan låt den få etablera sig ordentligt innan ni klipper. Gödsla med grundgödsling på våren och fram till midsommar, sen gödslar ni inte mer alls resten av året. Lycka till!

//Anna Theorin