Ligusterhäck som insynsskydd

Angelina

Hej!

Vi skall flytta in i ett nybyggt hus i mars-14 och funderar kring hur vi kan få tomten insynsskyddad så fort som möjligt. Vi funderar därför på att under våren plantera vintergrön ligusterhäck.

Vi har hittat ligusterplantor som är 1 meter - 1.25 m vid inköp istället för de som är 40-60 cm. Jag har läst mycket om det du skrivit kring beskärning och det är därför jag skriver. Bör man alltid efter första året beskära ner häcken till så kort som 20 cm från marknivå? För då är det ingen vits med att köpa de plantorna som är högre.

Finns det något annat sätt / andra tips på hur man kan få en relativt hög häck snabbt? Kan man exempelvis plantera fler plantor per meter, för att undgå en kraftig beskärning på ner till 20 cm, men ändå i slutändan få en tät häck? Vi är även öppna för andra förslag på häck!

Tack på förhand! Angelina

Odla Svarar: 

Hej!

När man köper krukodlade buskplantor som dessa som är 1 meter - 1.25 m vid inköp troligen är, så har de oftast redan fler grenar från marknivå än de små "spön" som barrotade häckplantor på 40-60 cm har. Men även dessa större plantor bör klippas ner, dock brukar det räcka med cirka 40-50 ovan mark, det beror på hur plantan ser ut, d v s om den redan är välförgrenad eller inte. Att skära ner är just för stimulera plantan att sätta fler grenar.

Men det finns en genväg att gå: beställ en så kallad färdig häck som kommer i långa trä- eller papplådor eller som enstaka plantor med stor jordklump och är redan uppvuxna och klippta, klara att bara plantera. Kolla här hur det kan se ut: Tönnesjö Splendor
Plantagen Det finns fler leverantörer om du googlar med Färdig häck.

Med vänlig hälsning Sylvia