Ligusterhäck som glesnat

Marianne Cederholm

Vår snart 30-åriga ligusterhäck som vi har runt tomten har varit jättefin och tät. På ett ställe har den nu dock blivit gles och på bladen har den blivit bruna fläckar, nästan ringar med ljust i mitten. Vi har inte gjort något speciellt med den, men jag har funderat på om den är för fuktig eftersom vi har en vattentunna en bit ifrån med en avledningsslang för överflödigt vatten som rinner mot häcken. Med denna blöta sommar har det kanske blivit för mycket.

Grannen vid sidan om har en kompost och rabarber som står i närheten och vi kan inte tänka oss att detta skulle skada häcken.

Är det någon sjukdom och vad kan man då göra åt det?

Tacksam för svar /Marianne

Odla Svarar: 

Det låter som om den drabbats av bladfläckssjuka på liguster, Cercoseptoria ligustrina, en svamp som angriper plantor i fuktigt väder. Mot slutet av sommaren, ofta efter perioder med fuktigt väder, syns små, runda fläckar på ligusterbladen, ca 5-15 mm i diameter, ljust bruna i mitten och mörkare i kanterna. Det bildas sporer i den yttre, mörka randen och sprids sedan med vinden eller vattenstänk. De övervintrar i de nedfallna bladen så det är viktigt att kratta rent. Det finns inga egentliga medel mot just för detta i nuläget. Svampen kan angripa de flesta sorter av liguster, men inte andra växter. Ligustrum ovalifolium verkar dock vara motståndskraftig.