Ligusterhäck

Per Ortheden

Vi planterade en ligusterhäck (vintergrön) för 4 år sen. Den är fortfarande väldigt ojämn och vi har klippt den 2 ggr dom första åren och sen 1 ggr/år. Vi försökte att plantera dom nya skotten utan att lyckas. Vad kan vi mer göra? Kan vi försöka klippa den tidig vår (februari). Tacksam för nya idéer och förslag. /Per

Odla Svarar: 

Hej!

Det brukar ta några år innan ligusterhäcken börjar bli jämn och fin. Det kan bero på att plantorna har olika ursprung och växer därmed ojämnt. Eller så är underlaget är något varierande, d v s det inte är helt likadant jord hela vägen.

Är det möjligt att det under jorden finns en stenröse eller sandhög under de ligusterplantor som växer dåligt? Vissa nyhusbyggare lägger nämligen sprängstenen och dålig jord under matjorden, lite fusk kan man tycka. Men då går ju vattnet rakt igenom när det regnar eller när ni vattnar. Känn med en metallpinne hur det känns under ligusterplantorna. Pröva att blanda in lätt lerblandad matjord om det låter sig att göras utan att störa plantorna, så att det håller vatten bättre.

Ni kan klippa häcken på våren men kanske inte så tidigt som i februari.

Ni kan nog få fart i häcken om ni gödslar den på våren. Har ni ett ridstall i närheten, kan ni kanske få välbrunnen stallgödsel, helst på strö. Kogödsel från säck går också bra, liksom hönsgödsel. Och så se till att häcken inte torkar ut under eventuella torra perioder under sommaren.

Med vänlig hälsning Sylvia