Ligusterhäck

Monica Fällström

Hej! Vi planterade en ligusterhäck juni 2010. Mycket pga okunskap har vi ej beskurit häcken. Vi har fått många olika råd - klipp ej vänta några år osv. Den är nu ca halvmeter hög och lite spretig. Kan vi beskära häcken nu eftersom det varit en relativt mild vinter. Vi bor i södra Svealand/norra Götaland. I så fall, hur mycket ska vi beskära? Tacksam för ett svar. Hälsningar Monica

Odla Svarar: 

Hej!

Ni kan beskära den nu. Egentligen borde det beskurits första våren efter planteringen för att den inte ska bli gles nertill, men gör det nu.

Klipp den ner till cirka 20-30 cm om den är spretig. Liguster tål tämligen hård beskärning och kommer att skjuta nya skott.

Nästa gång kan du jämna till den i början av augusti om den skickar ut långa spön. Släpp sedan upp häcken ca 20 cm per år genom att klippa den två gånger per år, vår och sensommar, men ta alltså inte lika mycket varje gång.

Försök ge häcken en lite konformad form, alltså så att den är lite smalare upptill och bredare längst ner. Det gör att den får sol hela vägen ner så den blir tätare och snyggare hela vägen.

Är våren och sommaren torr, bör du vattna häcken. Gödsla också häcken tidigt i vår med kogödsel och ev. gödselvattna längre fram på sommaren när den växer som mest. Lite hönsgödsel i en vattenkanna bör göra susen.

Med vänlig hälsning Sylvia