Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ligusterboll på stam

Hej!
Jag fick en ligusterboll köpt på Ikea i somras. Den har en stam som är ca 1m hög och därpå en formklippt boll i fotbollsstorlek. Den stod och står i kruka. Någon gång november - december satte jag krukan i en plastpåse fylld med frigolitchips. (fyllning som man får i kartonger). Jag bor i Småland. Närmare bestämt i Jönköping och har sen i somras haft den på en balkong. Den har varit grön och fin ända till nu. Bladen har blivit grönsvarta. Kan den ha frusit? Vi har ju haft det kallt under en period. Ska jag vattna den vintertid? Är det någon chans att den tar sig? Blir bladen normalt mörkare vintertid? Har trott att detta är en tålig växt och vågade faktiskt inte ta in den under kylan. Skulle jag gjort det?

Mvh hälsning Mia Carlsson

Odla Svarar: 

Liguster kan vara vintergrön om det inte blir för kallt. Att bladen svartnade tyder på att det har varit för kallt och den kommer att tappa dem. Men chansen är ju stor att den kommer igen till våren med nya fräscha blad, så gör ingenting, förutom att vattna vid töväder om den är torr (känn efter med fingret), förrän du har sett om den har klarat sig. Växter på hög stam och särskilt i kruka är ofta känsligare för kylan än buskformade som står i jorden.

Sylvia