Lever perennerna?

Eva i Bromma

Sommaren 2010 satte jag några perenner på min balkong. Inför vintern bäddade jag in "krukan" som är ca 90 cm hög, i bubbelplast runt om, även under. Klädde även in växterna och överst av krukan i en matta. Krukan stod på ett trädäck med en trätrall under. Cementgolv under trallen. Krukan stod under tak, men lite snö kom in på balkongen och över mattan. Jag har inte vattnat under vintern men när jag klädde av krukan i mars/april så kändes jorden lite fuktig vid rötterna. Växterna är en Clematis, Nelly Moser, samt en Fackelblomster. Har inte klippt ner växterna förrän nu i vår då jag klippte ner Fackelblomster. Har jag gjort rätt som inte klippte ner Nelly Moser?

Det syns inget grönt i någon av växterna så jag undrar om de har överlevt vintern? När i så fall och hur kommer jag att se att de har överlevt? Bor i Stockholm och på våning 8 i ett höghus, där balkongen är i söder/västerläge.

Eva i Bromma

Odla Svarar: 

Hoppas du hade växterna så att de fick luft, för annars är faran att de har möglat istället... det är bättre att lassa på torra löv och granris och ev, en luftig matta ovanpå. Runtom krukan kan man däremot ha bubbelplast som skyddar rötterna mot frost. Om de klarat sig får du ju snart se, det börjar vara dags för dem att vakna.

Ha inte för bråttom att ta bort något, klematisen kan komma från roten. Men nelly Moser behöver inte klippas ner helt, utan bara putsas på rankorna på våren när man ser var det kommer nytillväxt.

Sylvia