Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lerjord

Hej! Jag undrar vilka buskar, träd och perenner som kan trivas på vår tomt utan allt för mycket urgrävning och jordförbättring. Vår tomt är en gammal åkermark (huset är byggt -83) och består av tjock, ganska tung lerjord och en del småsten. Trädgården sluttar vilket jag antar är bra om man tänker på dränering? Det finns ganska gott om daggmaskar i jorden, betyder det att dräneringen är bra?

Eftersom det här är vårt första hus och därmed också vår första trädgård vet vi inte riktigt vad vi ska plantera som trivs i jorden. Just nu finns det bl a en prydnadsapel, ett litet päronträd, rosenkvitten och vi satte själva en rhododendron och en azalea i höstas som verkar trivas så här långt (båda fick mycket ny jord anpassad för dessa). Även en rosbuske planterade vi som trivs. Vi har både söder, väster och lite norrläge i trädgården. Största delen av trädgården ligger dock i ett (än så länge) ganska öppet sydväst och nordväst läge.

Tacksam för alla tips och idéer! Daina

Odla svarar:

När det gäller surjordsväxter så är det bra att lägga till rejält med torv. Men annars brukar åkerjorden vara kraftig och tacksam att odla, mycket trivs i sådan jord.

Du kan t.ex. göra en rosengård med gammaldags perenner, typ löjtnantshjärtan, pioner, riddarsporrar mm.

Även många buskar trivs i lerjord. Förutom dem du redan har, kan du pröva schersmin, deutzia, pärlbuske, forsythia, hagtorn, rönn, berberis, rosentry, oxel, snöbär, syren... de 5 sistnämnda skulle även passa som häck.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB