Lerjord

Daina G

Hej! Jag undrar vilka buskar, träd och perenner som kan trivas på vår tomt utan allt för mycket urgrävning och jordförbättring. Vår tomt är en gammal åkermark (huset är byggt -83) och består av tjock, ganska tung lerjord och en del småsten. Trädgården sluttar vilket jag antar är bra om man tänker på dränering? Det finns ganska gott om daggmaskar i jorden, betyder det att dräneringen är bra?

Eftersom det här är vårt första hus och därmed också vår första trädgård vet vi inte riktigt vad vi ska plantera som trivs i jorden. Just nu finns det bl a en prydnadsapel, ett litet päronträd, rosenkvitten och vi satte själva en rhododendron och en azalea i höstas som verkar trivas så här långt (båda fick mycket ny jord anpassad för dessa). Även en rosbuske planterade vi som trivs. Vi har både söder, väster och lite norrläge i trädgården. Största delen av trädgården ligger dock i ett (än så länge) ganska öppet sydväst och nordväst läge.

Tacksam för alla tips och idéer! Daina

Odla Svarar: 

När det gäller surjordsväxter så är det bra att lägga till rejält med torv. Men annars brukar åkerjorden vara kraftig och tacksam att odla, mycket trivs i sådan jord.

Du kan t.ex. göra en rosengård med gammaldags perenner, typ löjtnantshjärtan, pioner, riddarsporrar mm.

Även många buskar trivs i lerjord. Förutom dem du redan har, kan du pröva schersmin, deutzia, pärlbuske, forsythia, hagtorn, rönn, berberis, rosentry, oxel, snöbär, syren... de 5 sistnämnda skulle även passa som häck.

Sylvia