Ledset citronträd

Andreas

Hej

I april förra året sådde jag några citronkärnor för att odla upp mina egna citronträd. Detta var något jag gjorde när var liten och fick nu ny lust att göra det igen.

Allting har gått bra fram tills för några veckor sedan, jag har bytt krukor och planterat om dem under tiden som de har växt. Jag har bifogat en bild så att ni kan se skillnaden på dem, det ena mår väldigt bra och växer så det knakar. Det andra har helt slutat komma med nya blad och bara hänger och kroknar.

I och med att det ena trädet har mått sämre och sämre har jag försökt med diverse "botemedel".

Jag har inhandlat en LED-växtlampa som hänger över och belyser dem från morgon till kväll. Jag har köpt ny jord ( citrusjord denna gången ) från början var de planterade i vanlig blomjord. Jag har köpt citrusnäring och allt jag kan tänka mig. Men det ena trädet ser fortfarande ut som det gör på bilderna och blir sämre för var dag som går. Jag vet verkligen inte vad jag skall göra.

De här två träden har väldigt stort sentimentalt värde av personliga och familjära skäl så jag vill verkligen inte att de skall dö. Är väldigt tacksam för alla svar och alla tips på vad som kan vara fel och vad jag kan göra för att ordna upp det.

Då jag inte kunde ladda upp mer än en bild så har jag skrivit min fråga med text och flera bilder i forumet.: http://forum.odla.nu/index.php?s=&showtopic=119022&view=findpost&p=1612196

Tack för hjälpen!

/Andreas

Odla Svarar: 

Hej

Det ser ut som om du redan har fått hjälp på Forumet - där finns det nästan alltid någon som kan hjälpa!

Jag tycker också att ser ut som att den ena citronplantan är övervattnad, jag ser att jorden ser mycket fuktigare ut i den krukan. Nu har du redan planterat om ditt citronträd - då är det bara att hålla tummarna så att det går bra nu. Gödselvattna inte citronträden på flera veckor och vattna först när du kan känna med fingret att jorden börjar kännas torr.

Du kan senare plantera om dina citronträd i en lerkrukor med hål i botten. Det ska alltid finnas hål i botten i krukorna som du odlar i - ytterkrukorna är bara till prydnad och ibland till och med till skada om det samlas mycket vatten i ytterkrukan som inte genast märks och därmed kan hällas bort.

Med vänlig hälsning Sylvia