Ledsen orkidé

Isabella

Hej

För cirka en månad och en vecka fick vi en brudorkidé i inflyttningspresent. Den har sedan någon vecka börjat se ledsen ut, med slokande, mjuka blad och något slokande blommor. Den har stått i ett norrfönster och jag har vattnat den en gång i veckan. Till saken hör att jag fick ytterligare en orkidé samtidigt som denna, och den är jättefin med spänstiga blad och blommor.

Jag har testat två saker: - Jag har flyttat blomman till ett annat norrfönster där elementet är lite nerskruvat (i det andra rummet har det varit ganska torrt för krukväxterna i fönstret där de stått över elementet), så nu står båda orkidéerna i samma fönster.

  • Jag spolade igenom plantan lite igår och lät den stå i vatten några minuter. Rötterna är inte helt vita, men de är betydligt färre än i den andra orkidéplantan.

Funderar på att skaffa en större kruka med fuktigare mikrofilmat, men vet inte om jag är på rätt spår. Jag är ingen van orkidéägare!

Tacksam för tips!

Mvh Bella

Odla Svarar: 

Hej

Jag misstänker en förfrysningsskada när det gäller denna hängiga orkidé. Är det möjligt att orkidén inte har varit i rumsvärmen hela tiden? Kan den ha stått i en kall bil eller transporterats med alldeles för lite papper om sig ute i kylan? Sådana här orkidéer tål ingen kyla alls, särskilt inte om jorden är fuktig, då fryser rötterna.

Om det handlar om detta så finns det tyvärr inte så mycket du kan göra åt det, bara att hoppas på att orkidén ska piggna till, vilket inte alls är säkert. Låt orkidén vara lite torrare ett tag, så bildar den kanske nya rötter.

Med vänlig hälsning Sylvia