Ledsen myskmadra

Ing-Britt

Hej

Jag har i flera år haft en fantastisk rabatt med myskmadra utefter huset i norrläge. Den har blommat fint och varit frodig.

Förra året började den under sommaren se bränd ut och började vissna bort till stora delar. Det var en mycket regnig sommar så den borde inte ha torkat. Har den kvävt sig själv eller kan det vara möss som underminerat? Finns möss i husgrunden? Vill få igång rabatten igen men vet inte vad som felas.

Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar Ing-Britt

Odla Svarar: 

Hej

Myskmadra, Galium odoratum, är visserligen en väldigt förnöjsam växt, men den gillar inte ihållande torka. Intill en husgrund kan det vara väldigt väldränerat, så även om ytjorden ser fuktig ut, kan det vara grus och sand lite längre ner. Då går allt vatten raka vägen igenom och växtrötterna står torra. Kolla om det kanske är så hos dig. I sådana fall hjälper det att flytta rabatten med din myskmadra någon meter ut från husväggen så att den inte hamnar ovanför dräneringslagret eller under takutsprånget.

Möss äter knappast rötterna men visst kan även de bygga sina bon i gruset. Dock inte i sådana mängder att det skulle få allt, i det här fallet myskmadran, att vissna.

Ni har väl inte målat huset eller använd kemikalier mot algtillväxt? Sådana kemikalier kan få även myskmadran att vissna.

Med vänlig hälsning Sylvia