Ledsen klematis

Viola

Har i några år odlat en Klematis 'George' i en jättestor kruka som jag övervintrat i växthuset. Nu planterade jag ut den på friland eftersom den blivit för stor för att ha i krukan. Den började växa till ordentligt i den båge jag satte den vid, men nu börjar den få bruna blad och ser lite småvissen ut. Kan det bero på att det är för fuktigt där jag planterat den? Jag krossade lerkrukor och tegelpannor som jag lade som dränering i planteringsgropen. Jag vet att det kan bli blött vid mycket regnande just i den delen av tomten, och vi har ju haft ganska mycket av den varan i Torslanda.

Skall jag flytta min klematis igen i höst, kommer den att dö om den får stå kvar? Vill inte att den skall försvinna, den blommar ju så fantastiskt.

/Viola

Odla Svarar: 

Hej

Det kan vara så att din klematis står i en grop med vatten om du har styv Hisingslera på tomten. Du behöver leda ut vattnet från gropen med ett litet dräneringsdike om det är så det är. Klematis vill inte stå med fötterna för fuktigt, särskilt inte under vintern, så blanda gärna sand, småsten med mera i jorden också, eller så kanske flytta den till ett mer väldränerat ställe. Se bara till att det då inte blir för torrt, för då kan klematisen istället drabbas av mjöldagg.

En annan möjlighet är att klematisen lider av sviterna efter omplanteringen och har fått så kallad vissnessjuka, som beror på obalansen mellan rötterna och rankorna. Om någon ranka blir brun och vissnar, klipp ner den helt. Det kommer sedan nya rankor från jorden när klematisen har fått ordning på rötterna.

Med vänlig hälsning Sylvia