Ledsen julkaktus och tankar kring växtnäring

Katarina Bengnér

Hej! Vad är det med den här kaktusen? Den ser ut som att den lider av hjärtesorg! Har fått stå i fönster och längre in i rummet. Hålls lagom fuktig (kanske vill den torka ut?). Den ser ut som att den behöver mer vatten eftersom bladen är skrynkliga. Jag har en teori om att jag kanske gett för mycket näring. I min enfald har jag vattnat med växtnäring en gång i veckan hela vintern vilket jag tror förorsakat det massjälvmord mina växter genomfört. De som - mot alla odds - har klarat sig har avstannat i växten och ser missmodiga ut. Bör jag plantera om dem? Lagras näringen i jorden och ställer fortfarande till bekymmer?

Odla Svarar: 

Hej,

jag låter alla mina krukväxter torka ut lite på vintern. Det är oftast så att vi vattnar ihjäl våra krukväxter än torkar ihjäl dem. Låt den torka upp, ställ dne svalt men ljust. Näring behövs inte på vintern utan bara under växtsäsongen och alltid i svag dos. Gör såhär:

Låt dina krukväxter torka upp lite, plantera om dem i ny jord och större krukor, (det ser ut som minsta laget på kaktusen), vattna igenom och börja inte ge näring förän om ca två månader igen, näringen lagras i jorden.

Ett tips är att alla växter (oftast) som du köper i affär står i för små krukor, det är platsmässigt bra i affären men inte i odlingssynpunkt. Byt alltid till lite större kruka och bättre jord när du har köpt en ny växt. Men växterna brukar stanna i växten under vinterhalvåret, det är helt normalt.

//Anna theorin