Ledsen gloxinia

Ingbritt

Hej Sylvia

I juni frågade jag och fick svar på vilken typ av Gloxinia jag har, tack för det! Det var en violgloxinia, Gloxinia perennis. Den har växt på höjden och gav mig en (1) liten lila klocka och några knoppar som ännu inte slagit ut. Det tog väldigt lång tid för den enda knoppen att blomma.

Nu börjar den se lite eländig och hängig ut, bladen hänger ledsna och torkar trots att jag vattnat och bara då den varit torr. Hur gör jag nu? Ska den klippas ner? Ska jag ta upp eventuella knölar och förvara dem på något speciellt sätt? Som det är nu är den inte så trevlig att se på!

Tacksam för svar förstås!

Med vänlig hälsning Ingbritt

Odla Svarar: 

Hej

Vattna gärna gloxinian underifrån, den får absolut inte bli för blöt för då är risken att rhizomet ruttnar. Gloxinia har alltså ingen lök utan rhizomer.

Om din gloxinia nu har några knoppar kvar så kanske du vill se den blomma färdigt först? Gödsla eventuellt lite med flytande näring om du inte gjort det under sommaren.

Annars kan du klippa ner gloxinian och ta den i vinterförvaring, svalt och torrt, och börja driva din gloxinia igen på våren. Pröva i så fall att ha stjälkarna med knoppar i en vas, så kanske de slår ut ändå.

Med vänlig hälsning Sylvia