Ledsen blomma

Sandra Mannberg

Hejsan! Jag har en trillingblomma som växt från skott under en ganska lång tid, sedan början av sommaren -10. Har nu efter nyår växt mer och mer och mått bara bra. För en månad sen börjar den blomma rikligt och jättefint.

Mitt problem nu är att för en vecka sedan har den blivit jätteledsen. Tappar blommorna och bladen bara jag rör växten och de blad som är kvar bara hänger. Kan efter lite tänkande vara så att den är övervattnad eller rättare sagt va det, den har nu börjar torka rejält (fortfarande fuktig) men har inte återhämtat sig ngt överhuvudtaget, snarare bara blivit mer ledsen.

Har kollat noga och kan inte hitta någon ohyra. Blomman står i ett fönster med eftermiddags och kvällssol.

Vad beror detta på? Vad kan jag göra? Den blev ledsen väldigt plötsligt från att ha mått jättebra och varit superfin. Tacksam för råd och hjälp. // Mvh Sandra

Odla Svarar: 

Det låter just som om den blivit övervattnat så att rötterna har blivit skadade. Man kan älska ihjäl sina växter, faktiskt!

Ta upp den från krukan och ställ på ett tjockt lager tidningar. Låt dem suga upp det mesta av det överflödiga vattnet så rötterna får luft. Sedan planterar du tillbaka den efter någon dag och så är det bara att hålla tummarna och inte övervattna igen! Känn med fingret om det behöver vattnas eller inte.