Ledlampor som ljuskälla?

Sven

Hej

Jag bor i Mattmar, Jämtland (mellan Östersund och Åre). Nu är det korta dagar häruppe så jag skulle vilja ge växterna jag har i vårt uppvärmda uterum lite mer ljus. I elaffären påstod försäljaren att växterna inte kunde tillgodogöra sej ljuset från ledlampor, något som jag tror inte stämmer. Vem har rätt, dom eller jag?

Har för mig att det finns två typer av ledlampor för växter, en för gröna och en för växter som blommar?

sven berg 25

Odla Svarar: 

Hej Sven

Ni har båda rätt. Mannen i elaffären har delvis rätt, det vill säga växter har ingen nytta av vanligt LED-ljus, men som du är inne på, om du köper en växtlampa av typen LED där ljuset är utvecklat för att innehålla de våglängder som växterna behöver för att tillgodogöra sig sina behov, så är den typen av LED-lampa utmärkt.

Beroende på vad du ska använda växtlampan till så passar ljus med blåa våglängder bättre för övervintring och ökat ljusbehov medan röda våglängder lämpar sig bättre för odling och tillväxt. Blått blir dock lite kallare ljus och rött ger ett rosa sken. När du säger att det är uppvärmt så låter det som att ni använder uterummet även på vintern. Då skulle jag välja en lampa med varmvitt ljus som ändå har de våglängder som växterna behöver. Till exempel har Eco Solutions en växtlampa som heter Standard som har vitt (med blåa väglängder i) och rött. Denna kombination ger ett behagligt ljus som även växterna trivs med.

Med vänlig hälsning Hanna