LED eller lysrör?

Susanne

Jag har vanliga lysrör i min källare och det fungerar bra att ha plantor under (har dem strax över plantorna) men nu undrar jag: måste det vara lysrör? Kan man ha vilken lampa som helst över ex.frösådder ?

IKEA har ju många fina lampor, ex led osv, och de kostar ju inte mycket. Fungerar det?

/Susanne

Odla Svarar: 

Hej

Växter har i princip ingen nytta av vanliga lampor för allmänbelysning eftersom de inte kan tillgodogöra sig ljuset optimalt . Växter behöver mycket mer av andra våglängder än de som normalt avges vid vanlig belysning, och det är enbart med LED tekniken som man nu kan optimera ljuset så att det innehåller just de våglängder som gör mest nytta för växterna och fotosyntesen.

Beroende på vad du ska använda växtlampan till så finns det optimerade LED lampor med våglängder för odling, övervintring eller underhållsbelysning. Till exempel blå/vita våglängder är bättre för övervintring (Vinter) medan röd/blåa våglängder (Odla) lämpar sig bättre för odling och tillväxt. För din frösådd rekommenderar jag alltså en LED-lampa med röd/blåa våglängder.

Blått/vitt ger dock ett kallvitt ljus och rött/blått ger ett rosa sken. Därför finns det även LED lampor med mindre röda och blåa våglängder, men med ett varmvitt sken så att de även passar rent estetiskt. Dessa LED lampor kallar vi "Standard", och är något mindre drivande än "Odla" lamporna, det vill säga att det tar lite längre tid om du skulle driva upp plantor, men de passar utmärkt som underhållsbelysning. Du får ett behagligt ljus som även växterna trivs med.

Lycka till med din odling!

Med vänlig hälsning Hanna