Lavendeläng

Berth

Hej, Vi har en äng och den skulle jag vilja göra till en lavendeläng. Behöver tips om hur på bästa sätt gå till väga?

Odla Svarar: 

Hej!

Låter härligt med en lavendeläng, men då måste ni ju bo i södra landet för att det ska lyckas. Lavendeln vill växa på en varm, solig och väldränerad plats i sandig jord. Den är inte särskilt näringskrävande. Behöver bara vattnas om det är långa torrperioder under sommaren.

Sådana här "äng" som man ser i lavendelodlingarna i Provence skulle vara underbara, d v s lavendeln är planterad i långa rader typ "potatisodling". Ett alternativ till lavendeläng är att plantera lavendelhäckar, se min bild från Fredriksdal.

Ni behöver förstås en massa småplantor av lavendel. När de väl har etablerat sig, är de anspråkslösa som få. Det går att ta sticklingar av de plantor man har och på så sätt utöka odlingen allt mer.

Det går ju förstås också att fröså, men den är svår att dra upp från frö och det tar många år innan sådana plantor ser någorlunda ut.

Den vanligaste och bästa är den rena arten Lavendula augustifolia, av den finns olika namnsorter som blir 30-60 cm höga. Den mest härdiga namnsorten är 'Munstead',

En kraftig beskärning varje vår behövs för att den inte ska bli risig. Läs mer här: Beskära lavendel

Med vänlig hälsning Sylvia