Lavendel och smultron

Marianne

Hej Sylvia

Först och främst vill jag tacka för en helt underbar sida! Utan Odla.nu skulle min trädgård se ut som en ödetomt! Så TACK för att Ni finns!

Jag har 2 frågor:

1: Jag har odlat Lavendel från en fröpåse jag köpte i en mataffär och gjorde som det stod, att den skulle ha en "köldknäpp" de första 3 veckorna, tror jag det var, så den fick stå i kylskåpet i 3 veckor och sen i ett fönster där solen skiner i stort sett hela dagen. Och nu har de vuxit till sig och blivit cirka 5-7 cm höga! Jag är så lycklig! För jag har hört att det är så svårt att odla lavendel från frön!

MEN - hur gör jag nu under vintern? Vi har en kallvind i sommarstugan, men där blir i stort sett lika kallt som det är ute så det är väl inte så bra kanske. Sen är det så att vi bor i en sekelskiftesvilla cirka 300 meter från stugan så vi går till landet! (hi, hi) I villan så finns det 2 lägenheter, vi har den övre och där finns ett förråd där det blir kallt, men aldrig under 10 grader.

Sen finns det en källare som man går in i utifrån, och där inne var det +6 grader i vintras när det var -24 ute. Kanske det kan vara ett ställe att förvara lavendeln på? Eller ska den planteras ner i jorden nu innan vintern och täcka över den? Ska den stå kvar i krukan?

Fråga 2:

Vi har sått smultron, från fröpåse, och den har vuxit och blivit cirka 10 cm kanske. Hur ska den förvaras i vinter? Inomhus eller ska den planteras ner i jorden och täckas?

Jag vet ingenting om hur vi ska göra med våra små plantor, vi är bara så lyckliga att det har kommit upp något över huvud taget!

Jag ska försöka bifoga 2 bilder. Bild 2 på smultronen kommer i ett nytt brev, det gick bara att ladda upp en bild vad jag förstår.

Tack på förhand!

Kram! Marianne

Odla Svarar: 

Hej

Roligt att du uppskattar Odla, det värmer!

  1. Jag tycker att förrådet med +6 grader låter som en bra idé för lavendelbebisarna. Låt lavendelplantorna stå kvar i sin kruka. Kolla någon gång under vintern så att lavendeln inte blir snustorr, ge en skvätt vatten så och då men inte mycket.

  2. Beroende på var du bor så skulle nog smultronen gå bra att plantera i jorden och täcka med torra löv och granruskor när kylan kommer, om det nu inte är -24 kallt för jämnan hos er?

Vi har försökt lösa problemet med att bara få in 1 bild på frågorna, det kommer att lösa sig så småningom.

Med vänlig hälsning Sylvia