Lavendel inomhus?

Erik

Hej Sylvia

Det är så här att jag har en lavendel (Lavandula angustifolia) som jag fått av en kusin som inflyttningsblomma till min nya lägenhet, och har haft i en kruka på balkongen under sommaren och hösten men tänkte ta in den under vintern istället.

Är det något jag ska tänka på då jag gör detta? Nu har jag ställt den i ett stort fönster som får mycket förmiddags sol men som ändå är relativt svalt, kommer den att klara sig under vintern tror du? Jag har ansat den ganska kraftigt i slutet av augusti sen då alla blommorna hade överblommat så nu har den tagit sig ganska bra igen.

Bor i Karlskoga i Värmland.

Mvh Erik

Odla Svarar: 

Hej

Visst kan du pröva att övervintra din lavendel inomhus, men problemet kan bli värmen och den torra luften om det är ett vanligt boningsrum. Försöka duger ju!

En möjlighet för de som bor i lägenhet är annars att ställa dåligt vinterhärdiga växter i trappuppgången, vid de stora fönstren, gärna på avsatsen nära ens lägenhet så att man kan sköta och "vakta" dem.

Vattna försiktigt, bara så att lavendeln inte torkar ut helt. Klarar du din lavendel till våren kan du då frisera lavendeln vid behov igen och ställa på balkongen efter avhärdning när frostrisken är förbi.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia