Lättskött rabatt i soligt läge

Cathrin

Hej

Har en ganska stor rabatt där en dvärgsyren samsas med en prydnadsapel (malus sprenger) Längs ena långsidan växer lavendel. Har provat olika perenna växer som gillar soligt läge i lä men jag antar att de båda träden tar mycket av näringen i rabatten.

Skulle vilja ha lite tips på enkla perenner som kan tänkas samsas med träden i rabatten. Gillar grönt likaväl som blommande växter. Kan även tänka mig att jobba med "sten" i rabatten.

Hälsningar Cathrin

Odla Svarar: 

Hej Cathrin

Det är alltid lite vanskligt att ge råd utan att veta vilken jordmån du har och utan att ha upplevt platsens förutsättningar/klimat/eventuella skuggiga partier (till exempel under träden). Du borde nog satsa på att jordförbättra före du planterar och verkligen se till att vattna och sköta det nyplanterade de första åren innan det har etablerat sig.

Med detta sagt kan du prova följande växter som brukar gå bra i soliga och torra lägen; ulleternell, Anaphalis triplinervis, lammöron, Stachys byzantina, blåsvingel, Festuca glauca, lavendel, Lavandula angustifolia och purpurklätt, Lychnis coronaria (egentligen bienn, men om du låter den fröa blir det en vän för livet).

Närmast träden där det är lite skuggigare kan du prova flocknäva, Geranium macrorrhizum, i olika sorter. Det låter även som om hela platsen är lämplig för lökar såsom allium.

Lycka till önskar Karin