Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Lättskött häck

Hej,
Vi har nyss flyttat till vårt hus. Vår tomt är ganska liten (650kvm) och huset är placerat mitt på, så det blir inte så mycket yta mellan tomtgränsen och huset. Nu har vi en Berberishäck av okänt slag, ca 1.80 hög. Höjden är lagom, men den är vildvuxen och behöver hållas efter för att inte svämma ut över gatan och så är den gles nedtill (inte har den blivit klippt i konform tror jag). Eftersom det är ett elände att ta hand om det taggiga klippet, plus att otäcka taggar lömskt lägger sig i gräsmattan vill vi nu gräva bort eländet, trots att höstfärgerna är så fina. Men VAD ska vi ha i stället. Vi vill helst ha en häck som ej är så taggig som berberis, är fin så länge som möjligt under året, ganska snart blir tät och 1.80 hög. Den får dock inte vara särskilt bred, eftersom tomten är liten. Dessutom vill vi helst inte behöva klippa häcken varje år i längden. Är det blommor på så är det ett plus. Det viktigaste är väl att den är smal, hög och inte kräver så mycket jobb. (Vi vill både ha kakan och äta den...)

Finns det nåt som svarar mot detta? Vi har zon 4 där vi bor.

Maria

Odla Svarar: 

Hmm... är det SMAL som är det viktigaste, så kanske en avenbok? Kan klippas nästan hur smal som helst. Kräver alltså klippning.

Är det insynsskyddet så länge som möjligt som är viktigast, kanske en tuja- eller idegranhäck? Den planteras bäst på våren.

Är det blommorna och de mycket dekorativa bären samt höstfärgen, är häggmispel suverän, dessutom snabb. Kan klippas eller vara friväxande. Samma gäller även svartaronia.

Sylvia