Larver i gräsmattan

Christina

Hej! Förra sommaren fick vi massor med gula fläckar på vår gräsmatta (ca 2 dm/diameter.) De växte och spred sej, snart över nästan hela vår 400kvm stora gräsmatta. Jag blev helt förkrossad och hörde mej för hos vår lokala trädgårdshandlare. Han trodde att det var torka så uppmanade oss att vattna.

Något senare upptäckte jag skal av larver. Ca 3-4 cm långa. Då anade jag att det kanske var något skadedjur... I vinter har stor del av gräsmattan varit helt gul men nu har den börjat repa sej och bli lite grön.

Kan tillägga att vi la gräsmattan i augusti 2009. Vi hade köpt ny jord och gräsmattan kom på rulle.

Men i går skulle jag ut och dra upp lite maskrosor och hittar då små larver i gräsmattan. ca 2-3 cm stora och grå. Har "googlat" och jag tror att det är Harkrankslarver. Och blev då helt matt, igen... Har kollat runt på nätet men hittar inte så mycket om det. Det enda jag kan tänka mej är att satsa på Nematoder i höst. Vad tror du, har du något förslag som kanske lugnar mej, jag ser nämligen tusenlapparna bara flyga iväg när vi måste lägga om gräsmattan...

SÅ himla tacksam för svar!!!

/Christina

Odla Svarar: 

Hej Christina

Det är möjligt att harkrankslarver kan ge skador på gräsmattan men mer troligt är det pingborrelarver, som ger svåra skador om det är ett stort angrepp. Generellt kan man säga att en välgödslad gräsmatta löper mindre risk att drabbas av både harkrankslarver och pingborrar. Det du bör göra är att gödsla flera gånger med Algomin Gräsgödsel under sommaren för att skapa ett motståndskraftigt gräs. Genom att du tillför både kalk och alla spårämnen samt långtidsverkande gödsel, ger du gräset möjlighet att själv motstå angrepp. Det är alltid den svaga individen som faller först. Vattna vid torka och toppdressa för att skapa optimal gräsmiljö.

Om du fortfarande har symptom på angrepp i augusti månad bör du också vattna ut nematoder som angriper larverna. Tänk på att sprida nematoderna när det regnar och helst i skymningen, då dessa är ljuskänsliga. Det vill ha fuktigt för att kunna röra sig i jorden och hitta sina värddjur, larverna, så vattna extra mycket efter spridning.

Lycka till i jakten på larverna.

/Jankov