Larver äter upp mina plantor

Marie

Hej

Efter att framförallt mina blommande jordgubbsplantor blir avätna jäms med marken, och vi har varit på intensiv snigeljakt utan att finna några sniglar, har jag nu hittat massor av larver i jorden, en bit ner ca 5-15 cm djupt. Kan det vara dessa larver som äter av både blad, blommor och knoppar på mina jordgubbsplantor, och även på annat som har börjat sticka upp, såsom sockerärtor mm. Vad är det för larver? Och vad gör jag för att bekämpa dem?

Bor i Skåne.

Mycket tacksam för svar!

Mvh Marie

Odla Svarar: 

Hej

Jag tror att den kan vara larver till liten jordgubbsöronvivel, Otiorhynchus sulcatys. Själva skalbaggen liten jordgubbsöronvivel är mörk med rödbruna ben och antenner. Den har ränder på täckvingarna.

Öronvivlar äter växter av olika slag. De håller inte sig till någon bestämd växt, i vuxen ålder kan de knapra på barrväxter likaväl som jordgubbsblad. Som larv håller de sig till de olika växternas rötter.

Öronvivlar kan inte flyga, de måste promenera iväg till nya växter. Jordgubbsodlare utnyttjar detta genom att anlägga preparerade vallgravar runt nyplanterade odlingar. Man ska inte odla jordgubbar på samma ställe i många år, utan göra en nyplantering med några års mellanrum med nya, friska plantor.

Det finns även biologisk bekämpning med Bacillus thuringiensis tidigt på våren innan larverna har hunnit förpuppa sig som du kan använda.

Med vänlig hälsning Sylvia