Larver äter upp måbärshäck

Eva

Tack för ditt förra svar om en halvdöd "Arkitektens tröst". Jag grävde och upptäckte inga myror men massor av schaktmassor. De är borta och ny jord och gödning finns där istället - nu är det bara att se om plantan klarar sig. Hur länge kan man vänta sig att det tar för att plantan repar sig?

Men ett nytt problem har kommit. Det finns larver som äter upp buskar, Ribes alpinum, måbär. Larverna hänger i en tunn tråd och har blåsvart huvud och är ljusgula med ca fem fyrkantiga svarta fläckar på ryggen. Vad är detta och hur får man bort den? En annars frodig häck ser ut som den håller på att dö helt. Vi har provat med sprit- och såplösning men inget hjälper. Vi har försökt att få bort larverna för hand med det går inte heller - de bara kommer tillbaka.

/Eva

Odla Svarar: 

Hej

När det gäller "Arkitektens tröst" så är den rätt snabb i vändningarna, så den kanske redan börjar se bättre ut?

Ni får ta till tuffare metoder mot larverna som förmodligen är vinbärsbladstekelns larver. De kan äta upp en buske på kort tid och grenarna kan till och med dö utan blad. Man kan plocka larverna, slå ner dem med käpp och trampa på eller spola buskarna hårt med vatten när man ser larverna. De bör tas bort på ett eller annat sätt så de inte även förstör skörden.

Med vänlig hälsning Sylvia