Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Larver

Vi har haft vår vinbärsbuske i två år och krusbärsbuskarna i tre år (krusbären är uppstammade). I år blev det inte så många vinbär, där blev några, men många av bladen var ihoprullade av någon, och där var som "spindelnät" i vissa "rullar". Rullade upp några och i en hoppade det fram en grön larv, som var liten och smal och ca 1-1,5 cm lång, och väldigt "hoppig". Bladen är inte ätna av (inte mycket) och merparten blad är orullade. Den svarta vinbärsbusken som står precis bredvid är orörd. Vad kan detta vara för en gynnare?

Fråga två är en larv som nästan skrämde vettet ur mig när jag skulle plocka krusbär. En liten (den största vi så var ca 2cm, men resten var bara 1-1,5) svartlurvig med två "tofsar" i ena änden och en i den andra (vad som är fram och bak vet jag ej), den var väldigt vacker med vita och rödoranga prickar längs med sidorna. Rörde sig inte mycket när jag plockade. Är det en fjärilslarv? Precis som på vinbärsbusken var inte bladen uppätna och busken såg inte ut att ha tagit någon skada. Kan man låta dem vara kvar på buskarna eller man ska plocka bort dem?

Charlotte

Odla Svarar: 

Det låter som om du i det första fallet haft krusbärsmott-larver. De äter på kart som blir brådmogna och faller av. Larven förpuppar sig i jorden under buskarna sedan. Gräv i jorden under buskarna och kolla om du hittar pupporna och i så fall förstör dem.

Den andra låter som någon sorts fjärilslarv, var i så fall rädd om den. Om de stör dig så kan du samla dem och släppa den i en nässelbuskage e.d. där de kan få äta och förpuppa sig.

Sylvia