Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Lämplig klätterros - Lämplig klematis

Hej!
Jag är tacksam för förslag på lämplig ros och ev även klematis, (zon 1, strax utanför Malmö). Vi har ett mindre äppelträd, ca 2,25 m högt, som dött sedan ett par år  tillbaka, (pga. oavsiktlig ringbarkning, således inte sjukdom). Vi vill ha det kvar som "stativ" och låta en ros ensam eller ev. ros och klematis klänga på den. Det står fint i många timmars sol, i lä, men ändå med lite fläkt, samt med en vacker jämn grön ligusterhäck som fond bakom.

Vi trodde det var lite dåliga förutsättningar där pga. viss fukt, och planterade därför i våras (2007) en rotäkta Venusta Pendula och sedan även två klematis, Rouge Cardinal. Dock har dessa överträffat våra förväntningar och växt friskt och blommat vackert denna sommar den korta tid de blommade. Anledningen är förmodligen att vi gav dem bättre förutsättningar genom att höja upp rabatten runt trädet och lägga enbart rosjord där.

Men, då vi nu ser att det verkar gå så bra där, skulle vi hellre vilja ha något som blommar betydligt längre, helst hela säsongen. Det är nämligen rakt i blickfånget från vårt uterum och trist att det är grönt större delen av sommaren och utan blommor. Vi vill också ha mera stark färg, en riktigt röd ros och klarblått på ev. klematis, eftersom trädet står i stark sol mot klargrön bakgrund och helt enkelt kräver färg.

Problemet är att hitta en klätterros som verkligen vill växa mot ett äppleträd och inte ha spaljé eller husvägg att luta sig mot. Vad föreslår ni?

Vi tänkte byta jord helt, klippa ner tagetes i botten på planteringshålet och sedan fylla på med ny rosjord. Det bör väl vara OK?

Vi tänkte hitta nya ställen för Venusta Pendula-rosen och de två clematisplantorna, men det bör väl inte vara några problem. Jag tänkte plantera clematisen mot tujor, det kan väl gå bra. Kan jag klippa ner dem lite innan jag gräver upp dem och flyttar dem? När är "deadline" i höst för detta, dvs. nyplantering och omplantering.

Jag är mycket tacksam för svar!
MVH Ing-Marie

Odla Svarar: 

Det låter ju som ett drömläge för en kraftig, röd klätterros, dock inte såå kraftig som du har! Kolla t.ex. 'Excelsa', 'Grand Hotel', 'Parkdirektor Riggers' och 'Symphatie'. Alla går säkert att hitta hos t.ex. Cedergrens i Råå, där Christer säkert kan råda dig i valet på rosen och även klematis. T.ex. en blå italiensk klematis vore fin, Cl. viticella finns i många namnsorter.

Du kan plantera nu på hösten!

Sylvia