Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
Laddar varukorgen
0 kr(0 st)
  • Totalt: 0 kr
Till kassan

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat

Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Lågväxande Ros

Hej,
finns det någon ros som håller sej lågväxande och som passar att plantera på en grav som tyvärr inte kan få så mycket tillsyn, eller har du något annat förslag än en ros, kanske en vintergrön buske som man kan hålla "nere"?

Jättetacksam för ett svar och förslag.
Birgitta i Krylbo

Odla Svarar: 

Visst finns det rosor men alla rosor behöver lite tillsyn till att komma igång på våren och behöver vattnas vid längre torrperioder. Man klipper rosen på våren och ger den gödning, kogödsel eller en speciell rosgödning. Upprepa gödningen vid midsommartid.

Man måste se till att jorden inte är för dåligt som fallet ofta är på kyrkogården, där den ofta består av bara sand. Så gräv en grop som du fyller med en säck speciell rosjord, som finns att köpa i plantskolor.

Välj sedan en ros som inte är för ömtålig och som har god motståndskraft mot sjukdomar. Välj en låg buskros eller en s.k. coverros (marktäckande ros) eller några minirosor: sådana säljs ofta i kruka i livsmedelsaffärer med namn som balkongros, patioros, alltså inte de alltså minsta utan de som är ca. 30-40 cm höga. Dessa passar mycket bra som friplanterade rosor på kyrkogården och är fleråriga om man skyddar dem med granris över vintern och putsar lätt på våren över utåtriktade ögon "när björkarna har musöron".

Här är några andra lämpliga rosor som man köper på plantskolor:

Bonica 82' är en rosa, fylldblommig ros som blir upp till 70 cm hög och blommar hela sommaren. Zon 5.

'China Town' är en remonterande buskros som också blir ca. 70 cm hög. Zon 4.

'Edelweiss' är en vit klaseblommande ros som blommar länge. Upp till 60 cm hög. Zon 5.

'The Fairy' är en remonterande, marktäckande ros med små, dubbla rosa blommor i skyar. Zon 5.

'Max Graf' är också en marktäckande ros med enkla, rosa blommor med gul mitt. En mycket bra "kyrkogårdsros". Zon 5.

'Rose de Rescht' är en damascenaros med mörkt karminröda blommor och som blommar länge. Blir ca. 60 cm hög. Zon 5.

'Sommerwind' är en rosa marktäckande ros som är lättodlad. Zon 4.

'Swany' har tätt fyllda, vita blommor och är en marktäckande ros för upp till zon 4.

Man kan kombinera rosor med små barrväxter och låga perenner, sådana som krypmalört, karpaterklocka, nunneört, kuddnejlika, mindre funkior eller dylikt.

En bra bok i ämnet finns säkert att låna i biblioteket: Gustaf Alm & Stig Klein: Blommor & Grönska på kyrkogården.

Sylvia

Fel | Odla.nu

Fel

Felmeddelande

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/includes/common.inc:2773) i drupal_send_headers() (rad 1482 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Error: [] operator not supported for strings i SearchApiSolrService->indexItems() (rad 588 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/search_api_solr/includes/service.inc).
Webbplatsen stötte på ett oväntat fel. Var vänlig försök igen senare.