Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Lagerhägg 'Rotundifolia'

Hej!
Vi har planterat en Lagerhägg 'Rotundifolia' som häck i Stockholmsområdet. En riktig chansning men den är så vacker att vi inte kunde låta bli. Den är ca 70 cm hög och verkar trivas bra förutom att den nu fått bruna kanter på bladen. Vad beror det på tror du?

Ett annat orosmoment är att härdigheten är sisådär. Hur kan vi göra för att få bästa möjliga chans till överlevnad?

Sist men inte minst: Ska den beskäras så här i början och i så fall hur och när?

Katia

Odla Svarar: 

I och med att klimatet verkar bli varmare, vågar man testa på växter som inte är helt säkra i ens zon. Så det går säkert bra ändå, även om denna sort "ska" bara gå i zon 1(2).

Inför vintern kan du ösa rejält med torra löv och granruskor som håller löven på plats på rötterna. Skydda också bladverket mot vårsolen när den börjar gassa på under vårvintern och marken fortfarande är frusen, så att buskarna inte får "solbränna". Det finns både juteväv och solskyddsväv att köpa i rulle.

De bruna bladkanterna kan bero på torka - antingen när buskarna lagrats eller efter planteringen. Ni har väl vattnat? Om det inte är så många bruna blad så klipp helt enkelt bort dem så slipper ni titta på dem! Ta dock en titt på bladen så att det ändå inte sitter några "odjur" (trips t. ex.) på baksidorna...

Den kräver egentligen ingen beskärning, låt den nu växa sig stor först. Sedan, vid behov, kan man på våren korta in en del grenar som ev. växer "fel".

Lycka till, håller tummarna! Berätta gärna hur det gick!
Sylvia