Lagerhägg

Anna Gustavsson

Hej, Vi planterade lagerhägg för 1,5 år sedan. Våra grannar gjorde likadant. Vi köpte från samma leverantör och fick dem levererade samtidigt. Alla är placerade på rad fram till tomtgräns (vi bor i parhus och ville att framsidan skulle se enhetlig ut). Dvs, sol och läge är densamma. Våra buskar ser nu förförliga ut, redan i höstas började de ändra färg från mörkgröna och glansiga till torra och gula och tappade massa blad. Våra buskar fortsätter att vara "mesigt" gröna och nu även bruna medan grannarnas buskar behåller samma fina färg. Deras är dessutom otroligt frodiga och har växt åt alla håll och kanter medan våra är glesa och taniga. Vi köpte jord och barkmull från olika leverantörer och de grävde också större hål (vi grävde 50*50 cm medan de grävde 70*70 cm). Vi har gödslat med blåkort, vad de använt vet jag inte. I övrigt kan jag inte se några skillander i hantering. Vad kan det bero på? Hur kommer jag tillrätta med våra buskar igen? Är de på väg att dö? Tacksam för svar!

Odla Svarar: 

Hej,

lagerhägg ska inte stå i sol. Plantorna kommer aldrig bli bra i sol då den trivs i helskugga-halvskugg i vindskyddat läge. Den klarar bara max zon 3 och kan vara en väldigt känslig växt. Varför era buskar har reagerat på det sättet vet jag inte och jag kan inte utesluta någon sjukdom utan att få en bild. Har ni vattnat ordentligt? När man planterar buskar måste man vattna som en tok första säsongen och speciellt vintergröna buskar behöver en rejäl rotblöta innan tjälen sätter in. Jag vattnar alltid minst 20 liter vatten per buske i veckan första säsongen, minst 20 l.

 Man gödslar inte en nyplanterad växt första året, den näring som kommer med jorden räcker gott och väl. Senaste gödslingen man kan göra på vintergröna växter brukar vara i juli beroende på vart man bor. Om man gödslar senare kan växterna få svårt att klara vintern då de fortsätter växa.

Jag tror att ni har övergött buskarna och kanske inte vattnat tillräkligt, sen tror jag att de kanske står för soligt. Det som  är bra med just lagerhäggen är att den är enkel att klippa. Man kan klippa bort allt skadat nu på våren så bryter den nya blad.

//Anna Theorin