Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Låg Rosenkvitten

Jag vill plantera en rosenkvitten som går att hålla riktigt låg och som får ätliga frukter. Skulle en Crimson and Gold gå bra?

Marianne

Odla svarar:

Det är lite skillnad på rosenkvitten och äkta kvitten med ätliga frukter. Den "riktiga" kvitten, Cydonia oblonga, är inte samma sak som (hybrid)rosenkvitten, Chaenomeles x superba. Det lilla kvittenträdet, Cydonia oblonga, är härdigt endast i sydligaste Sverige. På den är frukterna knytnävsstora, gröna eller gulgröna. De är beska, oätliga som råa, men kokta med socker till gelé och marmelad blir de läckra. Det spanska namnet på kvitten, marmelo, är ursprungsordet för marmelad!

Så om du ska ha en rosenkvitten, så välj den enbart med tanke på hur hög den blir. Fråga i plantskolan eller kolla etiketten som brukar sitta i plantan. Det finns åtskilliga namnsorter som är lägre än 'Crimson and Gold', med röda, rosa, vita och gulorange blommor. Även färgen och formen på frukten kan variera och visserligen kan man äta dem men särskilt goda är de inte. Men pröva att koka gelé ändå.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB