Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Låda till klätterros på balkong

Hej,
Jag är lite novis på området men skulle gärna vilja ha en mörkröd klätterros på min inbyggda balkong i sydläge i Uppsala.

Jag har tänkt att bygga en stor trälåda, ca 1,5x0,5 m stor, för två plantor (tror du det är lämpligt?) och undrar lite över konstruktionen. Jag har förstått att den bör vara dränerad med lecakulor i botten men rosen måste ju överleva där ute även på vintern så jag antar att jag måste isolera den. (Om jag gör en enda låda så kommer jag ju inte kunna flytta den). Är det då bättre att bygga en låda med fötter så jag stoppa in isoleringsmaterial under den eller bygga en extra tjock botten med isolering i redan från början. Runt kanterna kan man ju packa in den men jag är orolig för att kylan ska komma in underifrån. Eller har du några andra tips.

Jag undrar även hur djup lådan bör vara.

Den ros jag är mest sugen på är 'Isabel Renaissance', men jag vet inte om det är möjligt. Har du kanske något annat förslag? Jag vill helst ha en remonterande mycket mörkröd klätterros med sammetsliknande kronblad.

Tacksam för hjälp!
/Veronica

Odla Svarar: 

Det låter bra med din idé, men tänk dock på vikten. En så stor låda fylld med växter och fuktig jord väger en hel del. Ta reda på om det finns någon viktbegränsning för balkongen.

Allra enklast för dig är ju att bygga in en tjock frigolitskiva från början i botten. Sedan isolerar du lådan runtom med byggisolermattor eller tjocka frigolitskivor på hösten och täcker rosen luftigt med torra löv och säckväv ovanpå.

Lådans höjd bör vara minst 60-70 cm för att ge tillräcklig jorddjup år rosen. Men sedan kan du ju ha mycket mer än bara rosen där, en hel liten rabatt, faktisk!

Alternativ till 'Isabel Renaissance', som visserligen kan förväntas klara zon 3, kanske även 4, men vars härdighet är inte helt klarlagd, är t.ex. 'Grand Hotel' (zon 3) och 'Sympathie' (zon 4).

Sylvia