Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Låda att odla i

Vi har köpt en fastighet med en uppmurad grund till ett gammalt växthus, ca 50 kvm. Denna låda sitter ihop med uthusets kortsida (5 m). Nu vill vi använda denna "låda" att odla i. En mindre del vid väggen har jag tänkt som ett växthus. Kan man bygga det med tryck imp virke?

Hur planerar man odlingsbäddarna i ett växthus? Hur utnyttjar jag lådan för övrigt på bästa sätt? Odla i marknivå eller bygga upp någon sorts inre väggar för odling i högre höjd?

Vilka olika alternativ finns det när man ska bygga högre odlingslådor? Vad är hållbart? Praktiskt?

I jorden ligger mycket glas sedan det gamla växthustaket rasade in. Vi plockar i all oändlighet och knäpp fråga kanske men kan det finnas risker att odla i jord som det finns glas i? Lådan har använts som en enorm kompost...hur skall jag hantera jorden? Man kan utan att överdriva säga att både nässlor och björnbär har trivts här i 30 år!

Hälsningar från en ny trädgårdsentusiast!

Odla Svarar: 

Stor fråga. Först måste ni få bort nässlor m.m. Glaset är bara farligt om man skär sig när man jobbar i jorden. Du kan bygga med tryckimpregnerat men inte direkt mot odlingsjorden. Den gamla kompost jorden är säkert näringsrik. Ett sätt att bli av med glaset är att täcka med jord ca 25 cm. Det är praktiskt att ha odlingarna på bord. I så fall kan man täcka allt med väv som hindrar nässlorna. Gör flexibelt så att man kan ändra odlingen. Studera någon bok om växthus.

Göran