Kylperiod för fröer?

Gertrud

Jag har tidigare bott i villa där jag hade en källare med plusgrader och lysrör, och därför kunde fröså mycket. Läget har förändrats och nu bor jag i en marklägenhet med en liten täppa och ett förråd, där det blir minusgrader under vinter och tidig vår. Mitt stora trädgårdsintresse finns emellertid kvar och därför skulle jag fortsättningsvis vilja hålla på med frösådd.

Frågor:

1) Hur får jag veta om frösådden behöver en kylperiod, då jag ofta köper lite ovanligare fröer på nätet alternativt byter fröer med andra trädgårdstokiga? Finns det någon hemsida där man hämta kunskap?

2) Jag testade för ett par veckor sedan att så sandlilja i torvbriketter och satte dessa i ett minidrivhus inomhus. Ingenting har kommit upp. Nu grävde jag ner några av dem intill huset idag. Vad tror du om det? Kan det lyckas? Hur gör jag sen?

/Gertrud

Odla Svarar: 
  1. Det går inte att se på fröna om de behöver en kylperiod eller inte och detta varierar från art till art, ibland till och med från sort till sort.

Men på Trädgårdsamatörernas Stockholmskretsens hemsida (http://sta-stockholm.se/sta_stlhm1/index.php?option=com_content&view=article&id=79&Itemid=66) finns en jättebra såtabell där man kan studera just de frön man har. Listan heter Optimal frösådd och och går att skriva ut. Länk finns på sidan.

  1. Det kan lyckas, vänta och se! Låt sandliljeämnena stå kvar där tills de är stora nog att handskas med, såvida du inte tänkt att låta dem växa just där? Intill huset brukar det ju vara sandigt vilket dessa gillar.