Kryddväxter i såjord - råd!

Jonna

Hej

Jag vill så förtvivlat gärna odla timjan - och även oregano och mynta, men jag misslyckas med detta varje år. Vad jag upplever som problemet är att de späda skotten som kommer upp efter sådd är så sköra så att det inte går att hantera dem utan att de "går sönder" när jag försöker vattna dem. Detta även om jag försöker dusch-vattna dem med en blomspruta. Ännu större blir problemet då jag försår inomhus i såjord. Att såjorden är sandbaserad gör att jordklumpen med hela sådden som hunnit bli trillar sönder i en enda röra av jord och späda skott. Jag vet inte heller hur lång tid det brukar ta för dessa kryddväxter att växa från skott till "vuxen planta". I fallet med timjanen och oreganon jag sådde tidigare i våras blev de aldrig mer än ett par-tre cm höga innan de så småningom dog av "chocken" då jag vattnade dem.

Myntan har jag också försått inomhus i såjord och försökte plantera om den igår. Lyckades rädda den hjälpligt, men befarar att även detta projekt är på väg att gå om intet.

Timjanen har jag ”börjat om” med. Denna gång i en miljö som jag försökt få att likna friland i en ihopsnickrad låda med lite magrare jord i som jag läst att timjan brukar vilja ha. Över lådan har jag också monterat ett ”tak” av plast för att inte skotten ska bli sönderslagna av regnet.

Sår jag fröna för tätt? Är det meningen att man ska stå och gallra i detta hav av pyttesmå skott? Är det inte risk då för att man drar upp även de skott som ska vara kvar? Hur gör alla andra som sår oregano, mynta och timjan? På de flesta forum samt på baksidestexterna på fröpåsarna verkar det som att ovanstående kryddväxter ska vara ”lättsådda”! Jo – pyttsan…! I så fall är basilika mer lättodlad eftersom den är kraftigare i stjälkarna och mer lätthanterlig.

Med vänliga hälsningar Jonna

PS. På bilden syns "härvan" som blivit sedan jag planterade om myntan i en ny kruka. Finns det något hopp om den? DS.

Odla Svarar: 

Hej

Det finns gott hopp om myntahärvan! När myntan kommer till en kraftigare jord och gärna utomhus (vänj dock sakta i början!), så sätter de förhoppningsvis igång att växa.

Vad du kan göra är att direkt så dina kryddväxter i en lite kraftigare jord så du slipper skola om. Ta lecablandad blomjord och blanda in lite sand i den. Så direkt i denna jord, täck kryddfröna med vermikulit eller lite sand, skola sedan inte om. Ställ kryddsådden varmt och ljust, extraljus behövs på våren. Börja gödselvattna med en ekologisk grönsaksgödselmedel när kryddplantorna börjar bli någorlunda stora.

När plantorna är stora och sommaren har kommit, kan du börja vänja dem till livet utomhus genom att ställa sådden ut i halvskugga, först under dagen några timmar och så öka tiden och flytta lite ljusare tills de kan stå ute dygnet runt.

Om du senare vill och kryddplantorna är stora och kraftiga, kan du dela på krukans innehåll i "stussar", alltså inte enstaka plantor, och plantera i egna krukor eller på friland.

Med vänlig hälsning Sylvia