Kryddväxten Chia

Britt

Jag sådde förra året Chia-frön, köpta i en hälsokostaffär. Det kom upp flera plantor och fick då fram att den hette Salvia hispanica.

Det blev massor av frön, men de är större och mörkare än de köpta. Dessutom geléar de inte. Att det är de plantor jag drev upp från de köpta fröna och sedan de frön jag fick från dem stämmer.

Fröna till vänster är de köpta.

/Britt

Odla Svarar: 

Hej

Hur såg växten ut som kom upp från de sådda fröna? Är den upp till 80 centimeter hög och blommar med blåa blommor som sedan bildar frön? Titta på den här länken om du känner igen den: Salvia hispanica. Om det är växten på bilden så var det rätt. Fröna på Salvia hispanica är vackra, de ser ut som vinröda prickiga miniägg. Den sorten som syns till vänster kanske var gamla och torra, färska frön kan vara större och mörkare. Men visst borde de ha bildat gelé när du tillsatte vatten.

Är det så att växten istället är låg och rankande och får röda bär på hösten kan den istället vara amerikansk tranbär, Vaccinium macrocarpon, som också sålts som "chiafrön", en restprodukt efter tillverkning av tranbärsjuice. Dessa frön geléar inte. Men din växt hade väl inga bär som innehöll dessa frön? Har du bild på själva växten, så kan du ställa en ny fråga så kan jag titta vad det var för växt.

Med vänlig hälsning Sylvia