Krussjuka persikoträd

Lisbeth

Jag har ett 2 år gammalt persikoträd, blommade rikligt i våras. Sedan kom de krusiga bladen - krussjukan.

Det ska finnas något att behandla barken höst och vår med - vad är detta för medel?

/Lisbeth

Odla Svarar: 

Hej

Någon säker bot mot krussjuka finns tyvärr inte. Problemet är världsomfattande. Svampsporerna sprids mest med regn. Det som sägs hjälpa mot krussjuka är att ha trädet under tak, men då ska man nog ha haft sitt persikoträd där ändå från början och hoppas att det även har varit så i plantskolan, för har trädet en gång blivit smittat med krussjuka är det nästan omöjligt att bli av med smittan.

Det sägs att krussjukan går i vågor, den kan vara besvärlig i några år och sedan knappt visa sig på ett tag, och så var det dags igen…

Svavelmedel kan hjälpa en del mot krussjuka, det finns ett godkänt som heter Kumulus. Jag antar att det är det du frågar efter? Förutom att spruta persikoträdet bör du även vattna rejält igenom jorden runtomkring med Kumulus-vatten. Svampen lever i jorden också, det är därför viktigt att även ta bort bladen och bränna dem så de inte ligger kvar på marken.

Det är värt att testa med Kumulus flera gånger, den fungerar ju också på andra svampsjukdomar, som mjöldagg på rosor med mera.

Testa även med Biobalans på jorden, det ska visst också hjälpa har jag hört.

Själv har jag sorten persikosorten ’Frost’ som ska vara motståndskraftig mot krussjuka, men den har ändå haft några krulliga blad ibland. Sorten ’Riga’ från Baltikum sägs vara ännu mer motståndskraftig, men jag har inte prövat det.

Med vänlig hälsning Sylvia