Krusbladssjuka

Ulla-Britt Tyrén

Hej vi har ett persikoträd i vår trädgård som är ca 10 år gammalt.Trädet har blommat och burit frukt, 1 till 2 st, ett par gånger. Varje år när bladen kommit har de plötsligt börjat krusa sig. Vi har plockat bort de krusade bladen efter hand och till slut tycks det inte finnas några blad kvar alls. Så småningom har nya helt perfekta blad vuxit ut - nja ett och annat har haft små angrepp av krussjukan men inte alls i sådan omfattning som i början. Det här är inte trevligt och ser inte så bra ut och nu undrar jag vad jag kan göra för att förhindra detta. Kan man behandla grenarna innan bladen slår ut eller kan man använda någon slags medel i jorden mot detta? Ser fram emot Ditt svar och hoppas på en bra "medicin" för mitt sjuka träd! Med vänlig hälsning Ulla-Britt

Odla Svarar: 

Hej!

Det är just krussjukan ditt persikaträd drabbas av. Någon säker bot mot krussjuka finns tyvärr inte. Problemet är världsomfattande. Svampsporerna av svampen Taphrina deformans sprids mest med regn. Det som sägs hjälpa mot krussjuka är att ha trädet under tak, men då ska man nog ha haft sitt persikoträd där ändå från början och hoppas att det även har varit så i plantskolan, för har trädet en gång blivit smittat med krussjuka är det nästan omöjligt att bli av med smittan.

Det sägs att krussjukan går i vågor, den kan vara besvärlig i några år och sedan knappt visa sig på ett tag, och så var det dags igen…

Angripna blad faller av sig själv så man behöver inte plocka om man inte vill. På sommaren brukar det komma fram nya blad som vanligen inte angrips. Smittan finns dock kvar i trädet, den sitter på barken mm och nästa vår angrips de nya bladen igen.

Svavelmedel kan hjälpa en del mot krussjuka, det finns ett godkänt som heter Kumulus. Jag antar att det är det du frågar efter? Förutom att spruta persikoträdet bör du även vattna rejält igenom jorden runtomkring med Kumulus-vatten. Svampen lever i jorden också, det är därför viktigt att även ta bort bladen och bränna dem så de inte ligger kvar på marken. Det är värt att testa med Kumulus flera gånger, den fungerar ju också på andra svampsjukdomar, som mjöldagg på rosor med mera. Testa även med Biobalans på jorden, det ska visst också hjälpa har jag hört.

Själv har jag sorten persikosorten ’Frost’ som ska vara motståndskraftig mot krussjuka, men den har ändå haft några krulliga blad ibland. Sorten ’Riga’ från Baltikum sägs vara ännu mer motståndskraftig, men jag har inte prövat det.

Läs mer här: Krussjuka på persika

Med vänlig hälsning Sylvia