Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Krussjuka på persika

  • Trädgård

En del frågor till mig handlar om krusiga, buckliga och mer eller mindre rödfärgade blad på persika och nektarin. Det är frågan om den mycket typiska sjukdomen krussjuka. Först blir bladen som beskrivs ovan, senare kan de få en grådaggig svampbeläggning och så faller de av tidigare än vanligt.

Persika 'Frost'.
Persika 'Frost'.
Krussjuka.
Krussjuka.
Persika 'Frost' med bara lite angrepp.
Persika 'Frost' med bara lite angrepp.

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Det kan hända att det hinner komma nya, friska blad istället för de avfallna under samma sommar, men detta med dubbla uppsättningar blad kan försvaga trädet så småningom.

Träd som står under tak verkar inte få sjukdomen lika lätt. Det finns också sorter som klarar sig bättre, men inte helt. En sådan är t.ex 'Riga'. Mitt eget ex. av 'Frost' har inte heller drabbats nämnvärt, fast hos vissa ska det ha drabbats hårt. Det finns tydligen individuella skillnader.

Svampen övervintrar på knoppar och bark, sedan smittar den bladen redan på våren. Det är viktigt att man i görligaste mån plockar bort angripna blad direkt och bränner dem eller skickar med soporna, lägg dem inte i komposten.

Bra är också om trädet har det bra genom gödsling och vattning och att det står i god jord. Man kan pröva med medel som Biolan och Biobalans. Man kan också försöka förebygga krussjuka genom att kalka med dolomitkalk på våren, strax innan bladsprickningen. Vissa kommersiella odlare använder dessutom svavelsprutningar, men det kanske inte behövs i hemmaträdgården?