Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krussjuka på persika

En del frågor till mig handlar om krusiga, buckliga och mer eller mindre rödfärgade blad på persika och nektarin. Det är frågan om den mycket typiska sjukdomen krussjuka. Först blir bladen som beskrivs ovan, senare kan de få en grådaggig svampbeläggning och så faller de av tidigare än vanligt.

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Det kan hända att det hinner komma nya, friska blad istället för de avfallna under samma sommar, men detta med dubbla uppsättningar blad kan försvaga trädet så småningom.

Träd som står under tak verkar inte få sjukdomen lika lätt. Det finns också sorter som klarar sig bättre, men inte helt. En sådan är t.ex 'Riga'. Mitt eget ex. av 'Frost' har inte heller drabbats nämnvärt, fast hos vissa ska det ha drabbats hårt. Det finns tydligen individuella skillnader.

Svampen övervintrar på knoppar och bark, sedan smittar den bladen redan på våren. Det är viktigt att man i görligaste mån plockar bort angripna blad direkt och bränner dem eller skickar med soporna, lägg dem inte i komposten.

Bra är också om trädet har det bra genom gödsling och vattning och att det står i god jord. Man kan pröva med medel som Biolan och Biobalans. Man kan också försöka förebygga krussjuka genom att kalka med dolomitkalk på våren, strax innan bladsprickningen. Vissa kommersiella odlare använder dessutom svavelsprutningar, men det kanske inte behövs i hemmaträdgården?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB