Krukväxter - hårt vatten

Birgitta

Jag har nyligen flyttat till en kommun med hårt, 11-12 dH, och mycket kalciumrikt vatten. Jag märker nu efter ett par månader att vissa växter inte tycker om detta. Är det hårdheten i sig som gör att växterna inte mår bra, eller är det kalken som är boven? Hårdheten går ju att göra något åt med huskurer (torv, alkottar, kaffesump) eller med olika köpta medel. Men om det är kalken som samlas i jorden och skadar näringsupptaget, finns det då något att göra?

Är det helt enkelt bäst att byta ut krukväxterna mot de som vill ha mycket kalk? Och vilka är det?

Jag har verkligen letat efter svar på nätet, men ingen verkar veta och alla blandar ihop hårdhet med kalciumhalt. Min fråga gäller krukväxter inomhus men även utomhus, t ex citron.

MVH Birgitta

Odla Svarar: 

Hej

Vattenhårdhet är ett mått på hur mycket mineraler vattnet innehåller. Det är främst kalciumioner men även magnesiumjoner i mindre omfattning som avses. Om vattnet har mycket av dessa ioner kallas det hårt vatten.

Kalken kan vara boven om det är en växt som inte gillar kalk, som rododendron och andra surjordsväxter.

Att vattnet är hårt går att ordna som du säger. Sila kranvattnet genom torv eller blanda i en knivsudd citronsyra i en liter vatten. Men enklast kanske är om du ställer en tunna under stupröret och samlar regnvatten och vattnar med det. Under vintern kan du smälta snö.

Det finns säkert listor på kalktoleranta växter på nätet men om du vattnar med regnvatten så behöver du nog inte oroa dig.

Med vänlig hälsning Sylvia