Krukväxt i soligt fönster

Klara

Hej

Undrar vad man kan ha för krukväxter i stora fönster med mycket ljus och mycket värme. Vi har provat olika, men de blir inte så fina så länge. Provade även med vit Kalla, de med tjocka stjälkar, de blev gröna.

Tacksam för lite hjälp!

/Klara

Odla Svarar: 

Man kan ställa stora växter på golvet en liten bit från det gassiga fönstret. Man kan också skugga med tunna tyllgardiner så att det inte blir så direkt sol.

Du kan pröva med "ökenväxter" typ stora succkulenter och kaktusar. De klarar sig även om man ibland glömmer att vattna och de inte kräver så mycket näring.

Alla typer av succulenter brukar fungera bra i soliga fönster. Det finns olika Crassula, Aloë, Agave, Ceropegia, svärmorstungor =Sansevieria, målarborste =Haemanthus albifloss, High Chaparrall =Euphorbia trigona med flera.

Många blir rätt stora om man vill ha växter som fyller upp. Det finns en del att köpa färdiga hos de större kedjornas butiker, även ett par meter höga om det skulle behövas. Men smakar det så kostar det...

Man kan också göra samplanteringar av olika succulenter, det ser ju inte så roligt ut med en massa småkrukor på rad.

Kaktusar (förutom bladkaktusar) trivs också i soligt läge och det finns massor av olika typer av dem. De lämpar sig också bra för samplanteringar.

Vill du ha blommande växter kan du pröva med pelargoner, Nerium och Hibiscus, de älskar ju också sol bara man gödslar och vattnar! Långtidsvattnande krukor är kanske en bra idé för dem.