Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Krukväxt i solgasset

Jag har tänkt mig en stor växt i kruka som ska stå på min altan. Det är söderläge och skiner solen, blir där väldigt varmt. Vilken typ av träd eller buske tål stark sol? En önskan är att ha en "High chaparall"-katus i stor kruka, men de kanske är svåra att få tag på. En annan kul grej vore en palm i kruka.

Helena

Odla Svarar: 

"High chaparall" eller cowboykaktus heter Euphorbia trigona och är faktiskt släkt med julstjärnan, men det kan man bara se det latinska namnet! Den passar bra på en gassig söderläge efter en viss avhärdning, dvs. du tar ut den några timmar, till halvskuggan att börja med, sedan allt soligare och ökar tiden samtidigt, under ca en vecka.

Även olika sorters palmer passar efter en likadan avhärdning. Men sörj för en ordentligt stor, tung kruka som inte blåser omkull och inte torkar ut med en gång. Vattenkristaller i krukan hjälper något att hålla fukten.

Det finns faktiskt stora ex. av båda att köpa i större Garden centers, och om de inte har inne någon så kan man fråga om de kan skaffa en åt dig. Även auktionssajter typ Blocket och Tradera har ibland sådana, när folk inser att de inte har plats åt dem längre.

Sedan finns ju alla "utplanteringsväxter", typ Canna och Brugmansia och storväxta sommarblommor som Cleome, högresta ricinplantor m.m. som man kan ha.

Sylvia