Krukodlade Blomman för dagen

Hej
Köpte förra året två stycken krukodlade Blomman för dagen. Har själv förr dragit upp plantor från frön men dagens fröer ger inte samma plantor som jag tidigare haft. De blir gängligare och tunnare.

Nåväl de krukodlade tog lång tid på sig trots stora krukor varmt och bra läge ute med lagom sol och skugga.. Några blommor kom men inte alltför många. Så när hösten kom tog jag in dessa krukor och har övervintrat dem. Det sägs ju att de är en ettåring. Men mina plantor är gröna och fina om än lite rangliga. Vågar jag toppa ner dem nu och vad tror du det är för sort eftersom de övervintrat? Kommer de att blomma om eller har jag bara haft tur som har dem i liv fortfarande?

Hur skall jag få fart på dem nu till sommaren om de kommer igen.

Många frågor blev det hoppas du har något svar att ge
mvh Kerstin

Odla Svarar: 

De som säljs som krukodlade är en annan sort, den är perenn, så du gjorde rätt som övervintrade den. Nu kan du klippa ner den något och pröva att rota sticklingarna också. Den gamla plantan kan du plantera om i ny jord. Men om den står i en stor kruka med hyfsad bra jord, kanske du bara kan byta ytjorden och ge gödning. Osmocote, pelleterat hönsgödsel e.d. kan blandas i ytjorden för att få fart på plantan. Ta ut den när frostrisken är förbi, efter en avhärdningsperiod.

Sylvia