Kruka till fikonträd

Micke

Hej igen,

Tack för dina svar tidigare (se nedan), jag fick lite nya frågor.

Ditt svar förra gången:

Grattis till din nya fikonträd!

Du bör börja med att plantera om ditt fikonträd i en lite större kruka. Kanske i en vanlig terrakottakruka, det passar ju i den medelhavsstil som
fikon representerar. Låt i så fall krukan ligga i vatten några timmar och suga vatten först. Plantera fikonträdet i medelhavsjord alternativt citrusjord eller liknande porös, lerhaltig jord.

Placera ditt fikonträd svalt men mycket ljust, inga gassande element i närheten! Håll ditt fikonträd lätt fuktigt men inte blött. 3-4 veckor efter omplanteringen kan du börja ge fikonträdet svaga givor av växtnäring. Även citrusnäring passar fikonträdet..

När det blir dags att ta ut ditt fikonträd, börja med att vänja det sakta vid utelivet: först några timmar i halvskugga, ta in över natten igen. Öka tiden allt eftersom och flytta ditt fikonträd allt soligare tills det kan stå ute hela tiden efter att faran för nattfrost är förbi, någon gång i maj-juni beroende på var du bor någonstans.

Hantera ditt fikonträd varsamt så att inte fikonen ramlar av, vänd helst inte plantan så att frukterna vrider sig efter solen.

Med vänlig hälsning Sylvia

Mina nya frågor:

Men hur stor kruka ska jag köpa, trädet är idag ca 30-40 cm högt?

Ska jag behålla något av den befintliga jorden eller ska jag köra helt ny?

/Micke

Odla Svarar: 

Hej

Ditt fikonträd behöver växa till sig rejält och du får byta kruka allt eftersom det växer. Det 30-40 centimeter höga fikonträdet kan du köpa en kruka med cirka 25-30 centimeter i diameter, och lika hög, till. När fikonträdet vuxit till sig så byt kruka allt eftersom det behövs, det vill säga när jorden är full av rötter. Det ser du om du försiktigt lyfter växten ur krukan och tittar efter. Fikonträdet klarar sig i denna kruka ett bra tag nu, men kan behöva en större på sensommaren eller nästa vår.

Ta fikonträdet ur krukan, rafsa bort jord som lossnar lätt på ytan och nertill men annars behöver du inte skaka bort all jord. Ta den nya krukan, lägg lite lecakulor på botten och sedan ett lager jord så att jordklumpens ovansida hamnar ungefär 2-3 centimeter under krukkanten. Fyll på jord runtom och sedan lite på ovansidan också, men täck inte stammen med jord. Vattna! Färdigt.

Med vänlig hälsning Sylvia