Kronärtskockor vintertid

Ewa

Tack för ditt svar Sylvia!

Men, menar du kronärtsskockor? Har de också knölar? Det låter som jordärtskockor.

Jag menar plantor av kronärtsskockor som jag planterade i våras och som bar några små skockor men som jag nu hoppas på för nästa år. Jag gräver upp dem och skakar av jorden och lägger dem i en kruka eller kartong och ställer dem mörkt och svalt, är det OK?

Tacksam för alla goda råd jag fått av dig.

/Ewa

Odla Svarar: 

Aha, jo, jag blandade ihop dem i hastigheten! Visst menade jag jordärtskockor. Förlåt!

Kronärtskockan är i och för sig perenn, men i Sverige är det bara vissa gamla sorter, som Grön Skånsk, som kan odlas som så, och i första hand i Skåne. En sådan ger ingen skörd första sommaren, utan man får skörd påföljande sommar.

Det finns många nya sorter, men dessa är inte särskilt härdiga och odlas därför som ettåriga. Man kan testa med sorterna 'Green Globe' och 'Herrgård' som ska vara ganska härdiga. Om man börjar i januari med frön kan de hinna ge skockor redan första året, men lämna kvar dom i landet med täckning och se hur det går.

Nu vet jag inte vilken sort du har, men du kan pröva att göra som du säger och se om det ändå fungerar, lämna dock jord kvar i lådan och vattna lite under vintern. De bör ju inte torka ut. Men lämna kvar några i landet också och täck väl med torra löv och granris.

Ta vara på de små skockorna, om inte annat så till snitt! Kolla min bild!