"Kräfta" på kurillerkörsbär

Gunilla Edlund

Snälla Sylvia och andra! Har ett kurillerkörsbär, Prunus nipponica ´Ruby´ 8 år, 3 meter, som är så vackert. Förra/förförra året blev det stora, djupa sår på stammen, som jag försökt laga med lacbalsam. Inte blivit bättre, den är väl ympad på en härdigare stam har jag förstått. Vad skall jag göra, tycker så mycket om den, så vacker på våren. Kanske lacbalsam är olämpligt på sådana sår? Det verkar som om endast yttre barken är sjuk, men man kan se rakt in i trädet, där verkar det friskt. Står vid en plastdamm, som emellanåt svämmar över när vi fyller på den. För fuktigt? Tack även för alla frågor jag skrivit förr och fått bra svar.

Med vänlig hälsning Gunilla

Odla Svarar: 

Hej!

Det kan också vara frostsprickor efter de kalla vintrarna vi haft under de gångna året. Lackbalsam på sådana skador kan vara mer av ondå än godo, så skippa det! Skrapa rent runt såret, försriktigt, så du inte skadar det mer, och låt det torka upp. Trädet kan valla över skadorna självt om det får chansen. 

Om det bara ibland får mycket vatten skadar det inte, men det bör inte ständigt stå med fötterna i vatten. Jorden behöver också andas så att rötterna får syre.

Med vänlig hälsning
Sylvia