Körsbärsträd med kartfall

Magnus.

Hej

Vi har ett körsbärsträd som gissningsvis är 65 år gammalt, sen huset byggdes. Det blommar fint och massor av bär kommer. Men varje år trillar bären av innan de mognat. En del bär är röda och lite skrumpna, men de flesta ser helt friska ut (se bild). Alla bär faller inom loppet av några dagar.. Detta har hänt under de 13 år vi har bott här och just nu regnar det bär från trädet.

Det märkliga är att ett likadant träd växer på granntomten ca 10 m från vårt. Träden blommar likadant men grannträdets bär faller inte och det ger massor av bär. Jag gissar att vårt träd har någon sorts sjukdom. Finns det något man kan göra?

/Magnus

Odla Svarar: 

Hej

Det är alltid svårt att gissa vad som kan vara orsaken till kartfall, särskilt när man inte kan kolla hur trädet har det, i ditt fall körsbärsträdet.

Dålig pollinering kan annars vara en orsak, om det har varit dåligt väder eller kallt och för lite insekter när körsbärsträdet blommade. Men detta låter ju inte sannolikt då grannens körsbärsträd finns i närheten, blommar och ger skörd. Korspollinering brukar ge bättre skördar och det sköts ju också av grannträdet om det blommar samtidigt.

Kan körsbärsträdet stå för torrt? Eller är det för näringsfattigt? Om trädet står i en gräsmatta, kan det vara värt att prova att ta bort eller vända på grässvålen under kronan så att inte gräset tar all näringen.

Men det kan också vara det omvända, att körsbärsträdet har det för bra. Då kanske det satsar på tillväxt istället för fruktsättning. Ge i så fall ingen gödning till trädet på ett tag. Fel sorts gödsling kan även det orsaka kartfall. Ge inte trädet för mycket kväve.

Kolla också om du ser maskar inuti de fallna körsbären. Då kan det vara körsbärsflugan som är i farten. I så fall samla noga ihop alla fallna bär så att inte larverna kan förpuppa sig på marken under.

Sist men inte minst kan det vara förstås en virussjukdom. Men den brukar yttra sig mest på fula blad, inte på kartfall. Ser du inga andra tecken på körsbärsträdet än kartfall?

Med vänlig hälsning Sylvia