Körsbärsträd: lös bark och klen blomning

Linda Olsson

Hej Sylvia! Ett stort och gammalt körsbärsträd med små, mörkröda, söta och mkt goda bär står på vår tomt. Frågor:

  1. Det kryper en del rödmyror på stammen. Bladen ser inte ut att ha bladlöss - vad kan det vara då, varför vill myror vara där och kan det vara bra?
  2. Stammen har en del ganska löst sittande gammal bark. Min sambo säger att man bör ta loss den för att rensa upp lite, och förhindra att larver mm (myror?) bygger bo och skadar trädet. Stämmer det?
  3. En del grenar verkar döda och andra har bara fått blad och blommar längst ut. Är det normalt? På håll ser trädet underbart vackert ut nu när det blommar, men tittar man noga är det lite glest. Kan man gödsla eller (senare i sommar) beskära så att det blir piggare?

Vänliga hälsningar, Linda

Odla Svarar: 

När det gäller gamla, kära träd, är det kanske bäst att anlita en arborist att ta en titt och åtgärda det. De har utbildning till detta. Se Gula sidorna efter en arborist i närheten.

Du bör gödsla det nu på våren med NPK e.d. 1. Myrorna söker kanske larver under barken? 2. Du kan borsta med en mjuk rotborste så den löst sittande barken lossnar, men skada inte stammen annars 3. De döda grenarna bör man ta bort. Körsbär klipper man på hösten efter skörden och det kan pigga upp trädet.