Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Körsbärsträd angripet av svarta bladlöss

Hej Göran,
Vi har bott i vårt hus i snart tre år och det tolvåriga körsbärsträdet har hittills enbart haft enstaka frukter. I år blommade det rikligt men sedan ramlade så gott som alla blommor av. Nu är trädet (samt det närliggande äppelträdet!) hårt angripet av svarta bladlöss framförallt i topparna. Jag har sprutat med såpalösning men det känns lönlöst - lössen är mig övermäktiga!

Jag tänker i vår bespruta träden med Fluorenium i samband med knoppsprickningen men undrar om vi redan nu bör bekämpa bladlusangreppet genom att ta bort de angripna bladen eller tom klippa bort de angripna toppskotten?

Jag undrar också om vi kan göra något för att förhindra att blommorna på körsbärsträdet faller av också nästa år? Kan det vara att trädet är för tätt och att det helt enkelt inte får tillräckligt med ljus trots att det står i söder?

Vänligen,
Barbro

Odla Svarar: 

Det har varit ett svårt bladlössår. Lössen dör av sig själva men bladen förblir missformade. Det är ingen mening att ta bord dem för då förlorar trädet ännu mera i styrka. Det är inte säkert eller ens troligt att nästa år blir likt det vi har. Det är nog lusangreppet som är det primära och då siktar trädet på överlevnad och fäller fruktkarten.

Göran