Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Körsbärsträd angripet av svarta bladlöss

Hej Göran,
Vi har bott i vårt hus i snart tre år och det tolvåriga körsbärsträdet har hittills enbart haft enstaka frukter. I år blommade det rikligt men sedan ramlade så gott som alla blommor av. Nu är trädet (samt det närliggande äppelträdet!) hårt angripet av svarta bladlöss framförallt i topparna. Jag har sprutat med såpalösning men det känns lönlöst - lössen är mig övermäktiga!

Jag tänker i vår bespruta träden med Fluorenium i samband med knoppsprickningen men undrar om vi redan nu bör bekämpa bladlusangreppet genom att ta bort de angripna bladen eller tom klippa bort de angripna toppskotten?

Jag undrar också om vi kan göra något för att förhindra att blommorna på körsbärsträdet faller av också nästa år? Kan det vara att trädet är för tätt och att det helt enkelt inte får tillräckligt med ljus trots att det står i söder?

Vänligen,
Barbro

Odla svarar:

Det har varit ett svårt bladlössår. Lössen dör av sig själva men bladen förblir missformade. Det är ingen mening att ta bord dem för då förlorar trädet ännu mera i styrka. Det är inte säkert eller ens troligt att nästa år blir likt det vi har. Det är nog lusangreppet som är det primära och då siktar trädet på överlevnad och fäller fruktkarten.

Göran

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB